Wat is een wensballon?
Eigenlijk is de wensballon niets anders dan een soort heteluchtballon. De brander verwarmt de lucht in de ballon, waardoor deze opstijgt. Dankzij de lichte constructie vliegt de wensballon erg hoog en ver. Het oplaten van uw wensballon is een ervaring die je niet gauw meer zult vergeten. Het opstijgen van de lampion, het licht van het vuur dat langzaam weg zweeft en kleiner wordt, is bijna een magische ervaring. Vooral op een heldere, windstille avond is het effect van onze wensballon indrukwekkend. Zeker wanneer er meerdere wensballonnen vlak na elkaar of tegelijk worden opgelaten.
Mogen deze ballonnen in Nederland worden opgelaten?
De wensballonnen voldoen aan de eisen van de Waren Autoriteit (nVWA) (VROM) met inachtneming van de gebruiks- en veiligheidsvoorschriften. De Nederlandse gebruiks- en veiligheidsvoorschriften zijn duidelijk aangegeven op de verpakking.
Constructie van een wensballon
Een rijstpapieren zak wordt met de opening naar beneden over een raamwerk van bamboe gespannen. De hoogte bedraagt ongeveer een meter en de doorsnede 40 tot 60 centimeter. In de opening hangt een kleine hoeveelheid, in was of andere brandbare vloeistof gedrenkte, katoen of papier. Wanneer deze aangestoken wordt, wordt de wensballon verlicht en de lucht in de lampion opgewarmd, waardoor deze zoals een heteluchtballon gaat opstijgen. De wensballon is dan over enkele kilometers zichtbaar. Nadat de lichtbron is gedoofd, daalt de wensballon terug naar de aarde.
Zijn wensballonnen veilig?
De wensballonnen zijn een tijdje verboden geweest. Maar sinds eind 2010 is er een nieuw model wat is goedgekeurd door de VWA. Met inachtneming van de gebruiksaanwijzing kunnen de wensballonnen veilig opgelaten worden. Onze wensballonnen zijn voorzien van een dubbele ring waardoor de brander dieper in de ballon is geplaatst.
Zijn wensballonnen biologisch afbreekbaar?
Onze wensballonnen zijn 100% biologisch afbreekbaar. De ballon ontleed in aardevriendelijke materialen.